torsdag 13 januari 2011

Jordgubbar på bjäre

Bjärehalvön och Båstad är för de flesta känt som tennisveckans med dess fester, vackra båtar och bilar. Men det finns även mer att göra på denna halvö. Utmed vägen till Hovs Hallar finns det lilla samhället Ingelstorp. Här har Karl-Axel Larsson odlat jordgubbar och potatis sedan 1975. Det var Karl-Axel farfar som började odla jordgubbar i början på 1900-talet och då i närheten av Munka-Ljungby.


Jordgubbsland
För att komma till gården svänger man vänster in på Ingelstorpsvägen vid Ängalag på vägen mellan Båstad och Torekov och sedan höger vid nästa T-korsning där gården är till vänster om vägen. Kommer man från Hovs Hallar kör man mot Torekov och passerar två T-korsning där man kör rakt fram. Det kommer en nedförsbacke några hundra meter efter korsningen och gården ligger till höger mittemot en gammal kvarn. På gården finns utmärkta parkeringsmöjligheter och det är lätt att ta sig till och från landen. Adressen till gården är Ingelstorpsvägen 141 och det går nå Karl-Axel på telefon 0431-365416. Länk till hitta med adress dit
Facebooksida med mer info om verksamheten går finna på https://www.facebook.com/bjarejordgubbar/

Jordgubbar

På gården säljs det jordgubbar beroende på vädret från början på juni till mitten på juli. Det går även plocka jordgubbar och barnfamiljer är väldigt välkomna. Jordgubbarna säljs per kilo/ liter och då motsvarar 2 liter ett kilo. Priset är också det beroende på säsong då det är som högst kring midsommar och sjunker efterhand. Öppentidena är 8-18 då det är säsong. Jordgubbssorterna som finns är Honoye och Sengana. Från åkrarna går det blicka ut över den vackra omgivningen och havet som ligger några hundra bort och det finns en liten grusväg som följer åkern ner till havet, det är dock privat väg men går utmärkt att gå på. Det är däremot lättare att köra den stora vägen ner till havet. 

Tupp

Tröttnar barnen på att plocka och äta jordgubbarna finns det en del djur att beundra som en väldigt tupp och hans hönor. Norrebro hamn ligger precis i närheten om man följer den stora vägen till havet där det går bada. I närheten finns det badbrygga och en parkering och det går härifrån följa skåneleden längs havet eller ta ett uppfriskande dopp i vattnet. Finns två bryggor, en i hamnen öster om parkeringen och en väster om där det är sandbotten men grässtrand.



Katt i solnedgång

Mjölkspann





Jordgubbar på strå





Ingelstorp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar