lördag 22 januari 2011

Besök i Torekov på Bjäre


Torekov, sandstrand

Längst ute på Bjäres spets finns samhället Torekov. Då det finns mjuk sandbottnen och en skyddad vik gjorde det att skeppen kunde söka skydd här. Bebeyggelse uppstod och handel bedrevs mellan besättningarna på skeppen och ortsbefolkningen. Kring namnet Torekov finns det två olika historier. Enligt legenden ska namnet komma från lokalhelgonet sankta thora som ska ha förlist och blivit begraven i Torekov. Den andra är att ordet thora ska betyda höjd och kove ska va dialekt och betyda bukt. http://www.torekovhotell.se/Historia__1053.html Samhället har levt i huvudsak på sjöfart och fiske även om det idag är ett turistsamhälle som lever upp på sommaren.

Torekov tidigare kyrka och kyrkogård
Där sankta Thora ska ha begravts finns idag resterna efter en kyrka som brann 1853 och då rivdes och ersattes med en ny. Dock finns en utmärkt i samhället med sten där kyrkan ska ha varit och dess väggar. Finns även en del gravstenar. http://www.hagen.web.surftown.se/sankta_thoras_kyrka_och_sten_i_torekov.htm

För att komma till Torekov om man är i Båstad är att köra längs väg 115 eller ta buss 525. Kommer man från Ängelholm går det följa väg 105 från Margretetorp och sedan följa väg 115 när man kommer från Hov eller ta buss 523 från Ängelholm. Det går parkera vid kyrkan eller i hamnen. Finns även parkering vid affären i samhället. Det finns en jättefin sandstrand i Torekov som finns precis bredvid hamnen där båtarna går till Hallands Väderö. Det är relativt grunt här men finns även ett flertal bryggor. Skåneleden går genom samhället och det finns en större skog i närheten av stranden. Torekovs camping ligger precis i anslutning till skogen och stranden. I hamnen finns ett flertal krogar och det finns även kiosk, möjlighet att serva sin båt mm. På sommaren finns här ett flertal vackra båtar i hamnen, både motor och segelbåtar. På sommaren finns Torekov hamnfestival under en vecka.
Hamnen Torekov
Usikt från kanon i Torekov
Gata i Torekov

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar