söndag 16 januari 2011

Hovs Hallar

 

Solnedgång Hovs Hallar

På Hallandsåsens yttersta del i väster möter havet bjärehalvön och har genom åren format klipporna till ett vackert utflyktsmål, Hovs Hallar. Ordet Hov kommer från kyrkan i bygden Hov och hallar kommer från det äldre ordet hällar. Hovs Hallar har en natur som påminner om närliggande kullen och har ett 1.5 kilometer långt bälte av klippor, grottor och klapperstensfält. Hovs Hallar har varit inspelningplats för filmer som Ingenjör Andres luftfärd", "Salka Valka" och "Sjunde inseglet" och en tysk kriminalnalfilm.
 


Parkering Hovs Hallar
Det finns ett flertal sätt att ta sig till Hovs Hallar både bil och cykel. Det finns cyklar att hyra i Båstad och karta att över vägen dit på adressen http://div.bastad.com/cy3.html. Ett förslag är att istället för ta stora vägen köra kustvägen förbi Norrviken och Kattvik förbi Haga och sedan svänga till höger mot Hovs Hallar. Det går även utmärkt att följa Italienska vägen och svänga in vid Ängalag eller Hov. För den vandringsglade går det följa Skåneleden dit från Båstad och det är ungefär en mil där det jobbigaste partiet är uppför Knösen. Underlaget är ganska mjuk och det går springa upp och nerför Knösen om man vill testa konditionen. 


Hovs Hallar hotell och Restaurang

Vid Hovs Hallar finns hotellet och restaurangen http://www.hovshallar.com/ precis på gärnsen till naturreservatet där det går utmärkt att övernatta, äta eller vila innan eventuell vidare färd mot Torekov eller Båstad längs Skåneleden. Den stora säsongen är på sommaren men hotellet är även öppet på vintern och har ett mycket välsmakande julbord.





Karta Hovs Hallar och Bjärehalvön

Skåneleden passerar precis bredvid parkeringen och ett flertal vandringsleder utgår härifrån. Ett förslag på en trevlig vandring är att följa leden som går rakt ner mot havet. Nere vid havet finns Arilds port där det finns flera som badar sommartid och det går också att fisk här. Ett vidsträckt klapperstensfält breder sedan ut sig och det går sedan följer kusten mot Båstad i ungefär 500-1000 m. Där finns en trappa som man följer och här finns en blå led och man går sedan rakt upp och följer denna till man kommer till orange led som är skåneleden. Härifrån går man i riktning mot Båstad och efter ett tag kommer en rejäl uppförsbacke uppför Knösen. Naturen är väldigt vacker här och från Knösen är det vacker utsikt mot Båstad, Hallands Väderö och Kullen och det går se stora delar av naturrservatet ut mot Torekov. Följer man Skåneleden på tillbakavägen kommer ser man Kattegatt och väderön till höger och en vidsträckt utsikt över omgivningen.
Hovs Hallar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar