måndag 6 september 2010

Resa i och till Universum

Universum i Göteborg är ett resmål för såväl barnfamiljen som den upptäckslystne vuxna människan även om anläggningen främst är inriktad mot yngre. Det är nordens största science center och tanken med anläggningen är att påverka barn och ungdomars inställning till naturvetenskap, teknik och matematik på ett positivt vis men också va en anläggning för den breda allmänheten där besökaren kan få lära sig nytt eller bara ha roligt. Detta sker genom uppleva olika naturfenomen och få se hur det ser ut i naturen men också genom interaktiva övningar. Att besöka anläggningen kostar för en vuxen 155 kr, barn under 3 år går in gratis, barn 3-16 år 99 kr, familj 495 kr, går även köpa tvådagarsbiljett och det kostar då 135 kr (3-16), 180 kr (vuxen) och 595 kr (familj), Årskort kostar 265 kr för barn (3-16 år) och 395 kr för vuxen. Mer priser finns på deras hemsida: http://www.universeum.se/
Anläggningen börjar med att man tar något som liknar ett mellanting mellan rulltrappa och hiss, det är en hiss som går på diagonalen högst upp. Här går det se på utsikten eller fika innan turen börjar. Högst upp är det om polara världen där det går uppleva kyleffekten från en storm på fjället i en klimatkammaren och forskning kring denna.

På toppen går det följa vattnets väg genom naturen och se svenska fiskar i olika livsmiljöer i stora akvarium. En våning finns det svenska ormar och fler akvarium med djur från varmare breddgrader som rockor och skallerormar. Efter fått klappa rockor och titta på maneter går det ta en tur in i djunglens värld. Här finns fåglar, vattenfall, fjärilar men också apor som rör sig fritt så det gäller inte visa mat om man råkar ha den med sig. Intill djungeln finns det två avdelningar som kallas för kalejdo och explora där det finns bland annat en rymdkapsel, modeller på planeter, interaktiva övningar till provsitta en polisbil. I slutet av anläggningen finns det en butik där det går köpa souvenirer och i bottenplanet finns en restaurang med förhållandevis billig och god mat ifall man beställer dagens, fikabrödet däremot var relativt sett dyrt. Anläggningen höll på att byggas om vid besöket och en utställning om hjärnan ska öppnas senare i höst.
Ansiktet är varmt...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar