måndag 6 september 2010

Blommor och blad i Göteborgs botaniska trädgård

Första inlägget som är om besök i Göteborgs gröna oas, botaniska trädgården som ligger i stadsdelen Änggårdsbergen. Trädgården är en av Europas största och består av totalt 175 hektar varav 25 hektar är odlad trädgård. Delar av Änggårdsbergens naturreservat ingår i botaniska där det finns ett arboretum med träd samlade från hela världen. I trädgården finns cirka 16000 frilandsodlade arter och 4000 arter odlade i växthus där 1500 orkideerarter finns. Trädgården nås enklast med spårvagn men för vandringsglade går det ta sig genom stigarna från sahlgrenska eller genom Änggårdsbergen dit, inträdet är gratis eller frivilligt och trädgården är öppen från 9.00 till solnedgång. Började turen med att vandra från ingången och där fanns en vacker damm med fontän och ett hjärta av blommor vid dess slut.
Länk till deras hemsida: http://www.gotbot.se/

Det finns här en väg som leder bort mot botaniska paviljongen men på vägen dit finns blommor och träd och ett växthus med flertal orkideer, ökenväxter, djungelväxter, fiskar och påsköträdet. Efter besökt växthusen går det vandra vidare och då mot paviljongen där det går ta en fika inne eller sitta ut om vädret tillåter och blicka ut över trädgården och till vänster kan trädgårdens lusthus ses. Härifrån går det vandra bort mot japanska dalen och klippträdgården. Något som är vackert att se på våren är näsduksträdet när det blommar och se vattenfallet i klippträdgården.
Svärmorskudde, taggigt värre...
Efter klippträdgården finns Änggårdsbergens naturreservat och trädgårdens arboretum där det från grindarna går att gå till Näckrosdammen och kan då gå till höger eller vänster och följer en stig som går runt i området och där det går se flera träd från närr och fjärran. Efter följt stigen runt och gått tillbaks till grindarna följde jag östra sidan av trädgården och kom till sist fram till paviljongen igen. Här gick jag höger och in i vitsippsdalen och som namnet säger är fullt av vitsippor på våren. Det är ett naturreservat och vid snö och blöt väderlek kan här va väldigt halt i backarna men här går en vacker bäckravin och stig som går följa där man sedan kommer ut vid stora entrén till trädgården där det går köpa planscher, växter och frö innan vidare vandring hem eller in i Slottsskogen som ligger mittemot.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar