söndag 12 september 2010

Äventyr på Island

För den som är intresserad av att se vacker natur, uppleva kontraster och mycket är Island väl värt att besöka. Ön som är relativt ny nation var tidigare en del av Danmark och blev självständig nation 1918 men fortfarande i union och helt självständig först 1944. Trots det norra läge är klimatet milt tack vare golfströmmen jämfört med andra länder på samma breddgrad. Island har ungefär 320 000 invånare varav 120 000 bor i Reykjavik och landet storlek är 103 125 km². De viktigaste näringarna för landet är fiske, turism, får och hästskötsel. Finns även del del industri och landet har tillgång till billig energi genom geotermisk energi och vattenkraft vilket gynnar lokaliseringen av bland smältverk och annan energikrävande industri..
Gjorde en resa till Island med resebolaget islandia och Smaeland Grimson där jag åkte buss runt hela ön, och resan heter den stora rundresan. Flög från Kastrup i Köpenhamn och fick börja resan med att åka tåget ner till Kastrup dagen innan för att kunna ta morgonflyget. Läste Sofies värld hela natten och kom halvägs genom boken innan det blev att ta sig till incheckningen. Flög med Island Air och de har ingen egen incheckningsdisk så det fick bli checka in hos SAS och sen ta trappan upp och vänta på flyget skulle lyfta. Med ett knä som fortfarande led av en knäskada såg jag fram emot att få sitta vid nödutgången men upptäckte jag blivit placerad precis bakom dem... (Fast på hemvägen blev jag rättplacerad =) ) Flygningen tog tre timmar och anlände till Keflavik som är en av de två flygplatserna i Reyjkavik, den andra ligger inne i huvudstaden. Upptäckte när jag kom fram efter stått och väntat på mina väskor att bagaget inte kommit med. Av någon märklig anledning hade flygbolaget inte skickat med väskorna med planet. Hade dock packat ner kameran och biljetter i handbagaget och en biljett till Blå lagunen som är Islands största turistattraktion och tog bussen till blå lagunen för ett bad. Från Keflavik och till Blå lagunen är det stora förstenade lavafält som ger ett kargt men mäktigt intryck. Blå lagunen värms upp av heta källor där svavelväte och kiselföreningar ger vattnet dess vackra färg men speciella lukt, det luktar svavelväte om vattnet. Vattnet som tas upp från 2 kilometers djup är en blandning av salt och sötvatten och kan värmas av berget upp till en temperatur av 240 grader. På grund av trycket kokar inte vattnet förrän det kommer upp till ytan där det förångas direkt och leds in i turbinen för alstra elektrisitet och sedan leds vattnet till en värmeväxlare för alstra värme till fjärrvärmenätet och därefter används resterande värme för värme upp lagunen. Även om vattnet har avgett mycket är det fortfarande väldigt varmt vilket gör att vissa delar av lagunen är avstängda för besökare. Anläggningen består av en stor utomhusbassäng och en inomhusdel där det finns badhandukar och rockar att hyra eller köpa och även en restaurang och butik. På bottnen av lagunen finns en lera som sägs va väldigt bra för hyn och finns i behållare runt bassängen. Går även köpa i deras butik och i flygplatsen på Keflavik. Mitt i lagunen finns en liten bar där det går köpa både alkoholfritt som drinkar. Det går inte dricka vattnet i själva lagunen då det är fullt av mineraler och salter. I anläggningen finns det även ett konstgjort vattenfall som ger jättehärlig massage när man låter det falla över en. Finns både våtbastu och torrbastu och en del av lagunen går under tak. Väl värt ett besök.
Efter varit i vattnet en väldigt god stund begav jag mig iväg till vidare till hotellet där jag första natten blivit inbokad på hotell Viking. Länk till Hotell Viking. Hotell viking är något väldigt annorlunda, ett hotell utformat i vikingatema med tillhörande restaurang och ligger placerat precid vid vattnet. Via bussen som går en närheten går det ta bussen in till centrum. Hotellet är mysigt och personalen är vänlig och hjälpsam. Då jag anlänt upptäckte jag till min glädje att personalen pratade svenska. Det visade sig att receptionisten bott i Sverige i några år. Fick nyckeln till mitt rum och sov sedan i två timmar efter inte fått sova sen morgonen dagen innan. Efter sovit en del begav jag mig ner i lobbyn och fick kollat mail och lagt upp en del bilder på facebook. Gick sen en runda i området och besökte det lokala köpcentrat och tog en del kort för att sen gå och äta kvällsmat på hotellets restaurang. Restaurangen är uppdelad i två delar, del som är en mysig modern krog och sen en del som är utformad i vikingamiljö. Det blev lamm och isländskt öl att dricka, mycket välsmakande. Begav mig tillbaka till hotellet och fick sen avnjuta en natts välbehövlig sömn.
Nästa dag började med att jag tänkte duscha, upptäckte när jag vred på vattnet att det luktade om vattnet, tänkte att här har dom problem med avloppet. Såg då en liten lapp där det stod du kanske har märkt en odör, det är ingen fara, det är bara nyttigt för dig. Det är svavlet i vattnet då det värms upp av heta källor. Nästa dag blev det lämna hotellrummet för att bege sig vidare. Vi åkte via Hvalfjordstunneln genom Borgarnes och Skagafjördur-hästarnas dal. Där vi besökte hembyggdsmuseet i Glaumbær, en grästaksprydd bondgård innan vi fortsatte via Öxnadalsheidi till nordlandets huvudstad Akureyri. Här släpptes vi av och fick då möjlighet att utforska stan, tanken var att bott på ett hotell inne i staden men då resebolaget gjort en miss och dubbelbokat fick hela gruppen finna sig i att hamna på ett hotell ute på landsbygden men som tack fick vi ett extra glas dryck till kvällsmaten. Centrum i Akureyri består av en lång gågata med flertal mysiga fik och restauranger tillsammans med butiker. Finns även en lång trappa som leder upp till den lokala kyrkan. Kyrkan ligger på toppen av samhället och i närheten ska det även finnas en botanisk trädgård. Hann inte med botaniska trädgården men hörde från en del andra att den var värd ett besök.



Fick handlat isländska kläder nere i samhället och fick köpt en ulltröja och kort och fanns två härliga troll utanför butiken. Efter gått runt och handlat gick jag in och fikade på ett av caféerna. Gruppen samlades sedan igen och vi åkte sedan till hotellet där vi åt kvällsmaten innan det blev ridning på kvällen.
 Länk till ridningen och hotellet http://skjaldarvik.is/



Hade bokat ridningen i förväg och de andra på resan fick då möjlighet att bok med sig på resan. Det blev en väldigt blandad grupp med de som ridit i flera år likt mig till de som aldrig suttit på en häst. Detta gjorde även att vi mest skrittade runt omgivningen men det var väldigt vackert då vi red längs fjorden som omgavs av de snöbeklädda bergstopparna och de gröna kullarna emellan. Hade inte prövat på islandsridning innan men gick väldigt mjukt och smidigt. Efter ridit runt i omgivningen blev det bad i utomhuspoolen med utsikt över lokala omgivningen. Riktig härlig avslutning på dagen och klockan halv ett kom jag på att det kanske var dags att sova. Det är lite svårt att rätta sig efter solens uppgång och nedgång när det är ljust såpass länge... Nästa dag blev det åka på utflykt till vattenfallet Goðafoss. Efter sett vattenfallet åkte vi och tittade på heta källor och fick sen möjlighet att antingen bada i norra islands blå lagun, Jardbödin, eller åka och titta på en vulkan. Då jag redan bokat blå lagunen blev det bad. Åkte tillbaka till hotellet där det blev ridning för de som ville. Det blev betydligt högre tempo den här gången och blev både skritt, tölt och galopp. Fick galoppera över ängarna och skritta längs en ravin. Mycket roligare än första kvällen. Efter ridit runt blev det slappna av i utomhuspoolen med ett glas vin, titta på fjälltopparna och havet nedanför och se fram emot nästa dags aktiviteter.
Nästa dag blev det åka med bussen till Husavik för valskådning i Husavik. Vi åkte i en gammal valfångare och fick sett vitval och delfiner. Det var helt klart i luften blev en härlig dag ute på havet. Efter tittat på valar blev det middag och fisksoppa, tyvärr inte så mycket fisk i soppan men mycket spad...
På eftermiddagen gick resan till Dettifoss som är ett av de mäktigaste vattenfallen i Europa och sedan genom de glest bebyggda öst-fjordarna. Vi stannade här och fick vandra till den dramatiska kustlinjen där vi fick se nordatlantens enorma kraft när den forsar in mot stränderna. Övernattade på Hotel Bláfell i Breiðdalsvík. Fick pröva på en buffé av isländska specialitéer. Nästa dag blev det åka vidare och åkte och titta på en glaciärsjö och smaka på över 1000 år gammalt vatten, smakade inte mycket mer än väldigt rent vatten... ;) Åkte sedan och tittade på ett vattenfall i Skaftafell nationalpark. Övernattade på Hotel Höfðabrekka.
Nästa dag fortsatte turen till Skogar museum med samlingar och sedan vattenfallen Skógafoss och Seljalandsfoss. På kvällen bodde vi på Hotell Selfoss, hotellet ligger precis vid älven som flyter utanför. Hotell Selfoss är ett 4-stjärnigt hotell med alla bekvämligheter och med en restaurang där vi blev bjudna på fisk till kvällsmat. Skulle fått ridit på kvällen, en resa jag beställt sedan länge, men Eldhestar valde att ställa in på kvällen då för att vi var för få som beställt ridningen men de uppgav senare att det skulle berott på influensa hos hästarna. Skulle få ridit nästa dag men här blev det missförstånd mellan researrangören på island och Sverige och fick inte rida den dagen heller. Fick pengarna tillbaka men inget skadestånd.
Nästa dag gick resan till vattenfallet Gullfoss som blev det mäktigaste vattenfallet på hela turen. Fick åka en god stund för att ta oss dit på grusvägar. Efter vattenfallet åkte bussen vidare till gejsern Strockur. Här fanns möjlighet att handla och köpte bland annat filtar och sockar av ull och en del prydnadsföremål. Efter besöket blev det en tur till Tingvellir där platsen för världens äldsta parlament ligger. Det är mitt på Island och delningspunkten mellan nordamerikanska plattan och euroasiatiska. Åkte sedan till Reykjavik där det blev rundtur på stan och besöka en kyrka, Hallgrim's Church (Hallgrímskirkja). Upptäckte att där gick en konser på kvällen och åkte sedan in till centrum efter ätit lammkött till kvällsmat och druckit rött vin. Konseren var med Motet Choir. Riktigt vackert och väl värt att lägga till på resan. Nästa dag blev det vakna till liv klockan 4 på morgonen då det blev resa till flygplatsen för att åka med morgonflyget. Incheckningen gick väldigt smidigt och när jag kom till Köpenhamn var väskorna med.
Resan gjordes 20 juli till 27 juli 2010 med Islandia.

Att resa till Island på egen hand går också men något man ska tänka på att på vintern kan det bli väldigt kraftig vind och kyla dessutom är det mörkt större delen av dygnet. Ett besök bör förläggas sommartid men det går då hyra bil mm på ön men mycket av ön har grusvägar även om det går asfalterade runt ön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar