tisdag 7 september 2010

Besök på Huseby bruk

I södra Småland mellan sjöarna Åsnen och Salen finns Huseby bruk som anlades på 1620-talet av Carl Carlsson Gyllenhielm. Bruket tillverkade kanoner när det var verksamt och använde sjömalm som kom från de närbelagda sjöarna. Sättugnar eller så kallade järnkakelugnar har även tillverkats på bruket. Arnold de Rees från Holland tog vid på bruket och byggde ut verksamheten med ny transportapparat med pråmar på Åsnen och hästdragna foror och kanoner och ugnar exporterades  till Köpenhamn och Stralsund, Lubeck och Hamburg, Haarlem och Amsterdam. Driften av bruket upphörde tillfälligt 1677 men startades upp igen 1689 av bröderna Peter och Paul Rudebeck och Peter lät anlägga en ny herrgårdsbyggnad där den nuvarande ligger idag.


Men nya ägare skulle ta vid 1792 vilket blev grevarna Hamilton. En av grevarna, Axel, utökade egendomen genom att köpa till gårdar i Skatelövs, Vederslövs, Öja och Blädinge socknar. Flera av byggnaderna på bruket är från denna tid bland annat nuvarande herrgårdsbyggnad och flera andra byggnader. Men en ny ägarfamilj skulle ta vid på bruket 1867 och det blev familjen Stephens som även blev den sista. Joseph Stephens köpte bruket och det stannade sedan inom familjen fram till 1979 då det testamenterades till svenska staten av Florence Stephens men staten godtog inte donationen förrän 1982. Huseby var även under denna tid centrum för den så kallades Husebyaffären. Idag förvaltas Huseby av Statens fastighetsverk och anläggningens besöksverksamhet sköts av Huseby Bruks Intresseförening. Bruket är idag ett av Kronobergs mest populära turistmål med cirka 150 000 besökare årligen med nordens största julmässa med 30 000 besökare och 170 utställare. En vacker trädgård omger husen och på de vackra sjöar går det paddla eller fiska. Finns även ett flertal andra saker och uppleva på bruket vilket nämns mer om nedan men går även läsa om på brukets hemsida. http://www.husebybruk.se/index.htm

För att nå bruket går det komma antingen på vägen från Skatelöv eller alternativt ta vägen mellan Växjö och Ljungby och då köra mot Huseby bruk när skyltarna dyker upp. Det finns gott om parkeringsplatser utanför bruket om det möjligtvis inte är julmarknad. Efter anlänt till bruket  går det att antingen besöka de små butikerna till vänster eller ta till höger och gå direkt till själva bruket. I första huset till vänster finns en modell över anläggningen på övervåningen och en souvenirbutik på nedervåningen där det går köpa prydnadsföremål men också kort mm och lösa entré till själva herrgården. Det finns både guidad och dramatiserad visning och ett förslag är att gå på båda då de skiljer sig åt en del och äta på värdshuset stallet mellan visningarna om det hinns med. En vanlig guidning kostar 70 kr och 125 för synligt och osynligt. Att besöka naturum, trädgården, järnbruksmuseumet kostar 20 kr och för barn upp till 7 år är det gratis och för 7-16 år halva priset. Anläggningen är vacker att besöka men barnfamiljer bör tänka på att det är en väldigt stark ström i vattnet vid dammarna borda gälla stora med om de skulle få för sig att trilla i. Anläggningen är relativt liten vilket gör att det går välja delarna i valfri ordning men det går börja med att titta på järnbruksmuseumet och se järnets historia i världen och framförallt på Huseby och det ligger där gamla smältugnen låg förr och det finns även en gjutjärnscykel här att beskåda.
Utmed museumet flyter ån och det går här ta effektfulla kort med vattnet forsande bredvid. Följs ån kommer en bro till höger där vattnet speglar sig i underkanten på bron och omges av blommor och träd där slottet ligger till vänster. Från åns högra sida går det ta kort och få slottet inhägnat av träden där det ligger vid ån. Slottet som är byggt i nyklassisk stil har en allé fram till entren där guiden tar emot vid visningarna av slottet. Ska inte förstöra överraskningen och berätta inte så mycket om själva visningarna. Efter visningen går det antingen gå ut i trädgården granne med anläggningen eller gå bort till värdshuset stallet och äta en god middag. Värdshuset stallet ligger i gamla stallet och är mysigt inrett och har såväl vildsvin som fisk och prövade vildsvin som var välsmakande. Efter låtit maten mätta magen går det antingen gå på en visning till eller vandra vidare och då besöka elmuseumet, det är gratis men visar inte så mycket däremot finns naturum som visar olika skogsmiljöer och djur som lever i denna. Trevlig utställning men var en aning varmt vid besöket. Det finns även ett sågverk på tillbakavägen och en kvarn och en smedja med lokalt tillverkade föremål till försäljning. På bruket anordnas årligen nordens största julmarknad.

Som info har jag viss personlig koppling då jag har förfäder som var verksamma på bruket som främst smeder. Släktnamn som förekommer är bland annat Nyberg, Rosenqvist, Holm m.m.


1 kommentar:

  1. Det finns en bok skriven om Florence Stephens där även min bild på bruket pryder omslaget. http://www.piratforlaget.se/bocker/florence-stephens-forlorade-varld/

    SvaraRadera