tisdag 25 juli 2017

Göteborgs befästningar

Staden Göteborg var en gång befäst stad omgiven av murar och vallgravar. En hel har rivits men en del finns kvar ovan mark som resterna av bastionen Carolus Dux och dess krutmagasin under pedagogen, en del av muren till bastionen Carolus XI Rex,  skanserna Kronan och lejonet samt en hel del av vallgravarna. Stora delar är tyvärr rivet. Hade gärna sett att man låtit murarna varit och byggt utanför muren även om det sägs att murarna var tvungna att rivas för stan skulle utveckla sig.


Själva förrådet nås via en av ingångarna som kan ses från gatan om man är utanför pedagogen och går längs vallgraven. Man går ner för en trappa precis när man kommer in och det går sedan en gång in och man kan sedan gå till andra ingången längre bort. Det finns stalakiter här och där i gångarna. Det kan va översvämmat där ibland. Visningar sker av Walknet och brukar ske i samband med kulturkalaset då Higab brukar på och visar upp sina lokaler. Det var trevligt att få sett det men jämfört med andra anläggningar så tycker jag inte det var en unik upplevelse att komma dit.

Det går även se en del som i parkeringsgaraget vid pedagogen där de har rester och texter om fästningen. Vidare finns en del rester på nedanvåningen i biopalatset. Följer man kanalen kan man se en del av muren vid Rosenlund. Själva kanalerna finns tills stora delar kvar även om en del har fyllt igen som kanalen längs med avenyn samt området vid Gullbergsvass.

Carolus Rex

Carolus Rex

Carolus Rex

Carolus Rex

Carolus Rex

Carolus Rex




Carolus Rex

Carolus Rex

Carolus Rex

Carolus Rex

Carolus Rex

Carolus Rex










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar