söndag 21 september 2014

Pompeji -hemskrivningsuppgift historia

 
Ovanpå en lavaås sydöst om vulkanen Vesuvius ligger ruinerna efter staden Pompeii som grundades 600 f.Kr för att sedan begravdes i aska 79 e.Kr1. Kr. Uppgifter om Pompeji utveckling kan variera. Enligt nationalencyklopedin grundades staden av samnitererna medan Furuhagen2 anger att det var etruskernas intiativ som omvandllingen skedde från byn till stad medan Beard3 skriver att olika uppgifter förekommer och att även grekerna kan haft en roll. Även om uppgifterna varierar har staden ett strategiskt läge som Furuhagen anger med dess närhet till floden Sarnus och större hamnstäder som Puteoli men också att Pompeji hade en roll som hamnstad vid floden Sardos dåvarande mynning. Etruskerna blev rika jordbruk men också på handel med järn och brons som de sålde till de grekiska städerna på Sicilien och i Syditalien. Rester från denna tid finns kvar i form av stadsplanens orientering efter de fyra väderstrecken samt Apollotemplet vid forum och rester av etruskisk keramik som hittats vid templets fundament. Grekerna arrenderade mark på flera ställen mark utanför de etruskerska städerna där de byggde varumagasin, bostäder och en kultbyggnad och rester finns i Pompeji i form av en tempelruin som byggdes 500 f.Kr. Konkurrensen över handeln blev dock hård vilket resulterade i krig och etruskerna förlorade kontrollen över området till grekerna. Folkslaget samniterna och sabellerna gjorde dock också entré och trängde undan grekerna och blev den dominerande folkgruppen i området Kampanien där Pompeji ligger. Deras språk oskiska trängde undan grekiskan men samtidigt absorberade samniterna och sabellerna grekernas kultur. Det äldsta Pompeji var en liten stad men ungefär 1 km omkrets men den samnitiska invandringen gjorde att staden Pompejis område täckte en yta som hade en tre kilometer stadsmur. 

Tavla utbrott Vesuvius 1779



Emellertid skulle denna stad få uppleva ett nytt folkslag i form av Romarna. Romarna införlivade städer där de fick behålla ett lokalt självstyre medan utrikespolitiken sköttes från Rom och staden fick även ställa upp med trupper till Rom. Men under de puniska krigen gjorde en del städer uppror och släppte in Hannibals trupper. Rom hämnades genom att att återerövra staden och deportera befolkningen. En del av dessa människor hamnade i Pompeji där den tidigare östra delen bebyggdes med radhus och utanför muren mätte upp jordlotter. Staden kom under denna tid kulturellt under hellenistiskt inflytande i form av standsplanering, arkiekttur, konst, litteratur och undervisning. Exempel på tekniska landvinningar Pompeji fick ta del av var akvedukter då vatten från källsjöar i bergen leddes ner till kuststäderna. Detta gjorde att befolkningen fick frisk vatten. Innan fick de gräva brunnar i lavan för komma ner till grundvattnet som då luktade svavel och de fick även samla regnvatten. Desvärre fick de återgå till att använda regnvattencisterner efter jordbävningar. Andra förändringar var i form av att staden fick rätvinkligt gatusystem, ett kloaksystem, gator och marknadsplatser stenlades och torget fick skuggande portiker. Staden fick även en badanläggning, friluftsteater och park som fungerade som en foajé vid föreställningar samt även ett gymnasium.

Då riket växte tyckte Roms bundsförvanter att de blev dåligt belönade för sin insats då merparten gick till de officerare och soldater med romersk medborgrätt och en stor del av förtjänsterna hamnade hos de romerska guvenörerna och affärsmännen. De ville då ha jämnstäldhet och då de inte fick detta ledde detta till uppror och staten Italia utropades. Kriget som sedan följde vanns av romarna men politsikt ledde det till att medborgarrätten sträckte sig sedan till alla invånare i Italien. Pompeji blev även det erövrat och förlorade sitt självstyre som straff och blev degraderad till koloni. Staden fick även ta emot 2000 veteraner ur den romerska armén. För att få plats med invåndare byggdes nya kvartér i Pompeji. Ockupationen ledde dock till en ekonomisk nedgång då de invånarna inte hade samma förmögenheter att spendera på offentliga byggnader och så småningom ska även en del ha sålt sina jordlotter. Köparna bestod av Kampaniens landadel samt rika aristokrater från Rom som uppförde villor och lustslott i närheten av sina nyförvärvade gårdar. Ett flertal villor har återfunnits på Vesuvius sluttningar av arkeologer.

De äldsta delarna av staden staden är troligtvis kring forum och staden har sedan växt österut4 Gatorna i den äldre delen har ett oregelbundna mönster och det med andra fynd som placering av tempel, forum samt fynd av föremål tyder på att det är nordvästra delen som är äldsta delen. Ringmuren är byggd kring 500 f.Kr. Detta gör att stadens gränser är fastlagda i ett tidigt skede.

Stadens i longituell led, cardo maximus5, sträcker sig från Porta stabia till Porta Vesuvio6. Dessa korsades sedan av två gator, decumanus maximus. Dessa sträckte sig från Forum till Sarnoporten och det andra från Nolaporten och innåt, se figur 3 i bilaga 1. Har försökt återfinna castrum, stadens garnison, men kan inte hitta någon på kartan. I regel placerade den vid stadens forum7.

Sydväst om staden ska hamnen har funnits men har ej gått att återfinna8 Däremot har förtöjningar återfunnits men dessa är långt upp på land. En tänkbar förklaring (undertecknads åsikt) är att både vanliga vågor och tsunami tillsammans med vulkanutbrott och skyfall har påverkat kustlinjen. Sett hur kustlinjen förändrats på plats både i Sverige och Island pågrund av kraftiga stormar och vulkanutbrott. Det är 2 km till havet från Pompeji.

I jämförelse med Rom var Pomeji en småstad9 i form av både befolkning och omkrets. Rom hade sin egen hamnstad Ostia då Roms stora befolkning dagligen behövde få mat. Pompeji har till största delar ett rätvinkligt gatusystem vilket Rom verka sakna vid denna tid, se illustration 4. En annan viktig skillnad städerna emellan är att Rom idag finns kvar som en levande stad även om uppenbarligen finns mycket ruiner i Rom.

Ruinerna efter Pompeji finns idag med på Unescors världsarvslista sedan 1997 och det finns även en nutida Pompeji som ligger öster om Pompeji och har cirka 20000 invånare10. Vesuvius vulkanutbrott som drabbade städerna Pompeji och Hercelanum var vid tiden en katastrof men har samtidigt gett oss ett samtidsskildring av samhället vid denna tid. Upptäckten av Pompeji och spridandet av föremål över Europa påverkade arkitektur men också möbeldesign vilket går återfinna i klassicismen. Mycket kunskap om den romerska staden kommer från Pompeji och staden är viktig då det visar flera aspekter inom såväl arkitektur, konst, kultur, handel och gett människor idag en bättre inblick i antiken samhällsliv.

Stadskarta Rom kejsartiden

Littarurföteckning

Furuhagen, Pompeji Bakom ruinerna, Värnamo 2004

Beard, Pompeji Livet i en romersk stad, Stockholm 2010

"Pompeii." Encyclopaedia Britannica. Encyclopaedia Britannica Online Academic Edition. Encyclopædia Britannica Inc., 2014. Web. 22 Mar. 2014. <http://www.britannica.com.ezproxy.ub.gu.se/EBchecked/topic/469420/Pompeii>.

Pompeji. http://www.ne.se.ezproxy.ub.gu.se/lang/pompeji, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-03-15.

Pompeii: area of Italy affected by the eruption of Mount Vesuvius in 79 ce. Map. Encyclopædia Britannica Online. Web. 9 Mar. 2014. <http://www.britannica.com.ezproxy.ub.gu.se/EBchecked/media/158167/Area-of-Italy-affected-by-the-eruption-of-Mount-Vesuvius>.

Rom. http://www.ne.se.ezproxy.ub.gu.se/lang/rom/294923, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-03-23.

Bildförteckning (obs. att jag bytt ut bilderna från böckerna mot bilder funna på wikipedia)

1. Furuhagen, Pompeji Bakom ruinerna s. 13, Värnamo 2004

2. Pompeii: area of Italy affected by the eruption of Mount Vesuvius in 79 ce. Map. Encyclopædia Britannica Online. Web. 9 Mar. 2014. <http://www.britannica.com.ezproxy.ub.gu.se/EBchecked/media/158167/Area-of-Italy-affected-by-the-eruption-of-Mount-Vesuvius>.

3 Pompeji. http://www.ne.se.ezproxy.ub.gu.se/lang/pompeji, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-03-23.

4 http://www.ne.se.ezproxy.ub.gu.se/lang/rom/294923, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-03-23.

1Pompeji. http://www.ne.se.ezproxy.ub.gu.se/lang/pompeji, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-03-15.
2Furuhagen, Pompeji Bakom ruinerna s. 57, Värnamo 2004
3Beard, Pompeji Livet i en romersk stad s.44 Stockholm 2010
4Beard, Pompeji Livet i en romersk stad s.42 Stockholm 2010
5cardo. http://www.ne.se.ezproxy.ub.gu.se/cardo, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-03-23.
7castrum. http://www.ne.se.ezproxy.ub.gu.se/castrum, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-03-23.
8Beard, Pompeji Livet i en romersk stad s.26 Stockholm 2010
9Bédoyére, Cities of Roman Italy s.9 London 2010
10"Pompeii." Encyclopaedia Britannica. Encyclopaedia Britannica Online Academic Edition. Encyclopædia Britannica Inc., 2014. Web. 22 Mar. 2014. <http://www.britannica.com.ezproxy.ub.gu.se/EBchecked/topic/469420/Pompeii>.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar