söndag 21 september 2014

Pompeji -hemskrivningsuppgift historia

 
Ovanpå en lavaås sydöst om vulkanen Vesuvius ligger ruinerna efter staden Pompeii som grundades 600 f.Kr för att sedan begravdes i aska 79 e.Kr1. Kr. Uppgifter om Pompeji utveckling kan variera. Enligt nationalencyklopedin grundades staden av samnitererna medan Furuhagen2 anger att det var etruskernas intiativ som omvandllingen skedde från byn till stad medan Beard3 skriver att olika uppgifter förekommer och att även grekerna kan haft en roll. Även om uppgifterna varierar har staden ett strategiskt läge som Furuhagen anger med dess närhet till floden Sarnus och större hamnstäder som Puteoli men också att Pompeji hade en roll som hamnstad vid floden Sardos dåvarande mynning. Etruskerna blev rika jordbruk men också på handel med järn och brons som de sålde till de grekiska städerna på Sicilien och i Syditalien. Rester från denna tid finns kvar i form av stadsplanens orientering efter de fyra väderstrecken samt Apollotemplet vid forum och rester av etruskisk keramik som hittats vid templets fundament. Grekerna arrenderade mark på flera ställen mark utanför de etruskerska städerna där de byggde varumagasin, bostäder och en kultbyggnad och rester finns i Pompeji i form av en tempelruin som byggdes 500 f.Kr. Konkurrensen över handeln blev dock hård vilket resulterade i krig och etruskerna förlorade kontrollen över området till grekerna. Folkslaget samniterna och sabellerna gjorde dock också entré och trängde undan grekerna och blev den dominerande folkgruppen i området Kampanien där Pompeji ligger. Deras språk oskiska trängde undan grekiskan men samtidigt absorberade samniterna och sabellerna grekernas kultur. Det äldsta Pompeji var en liten stad men ungefär 1 km omkrets men den samnitiska invandringen gjorde att staden Pompejis område täckte en yta som hade en tre kilometer stadsmur. 

Tavla utbrott Vesuvius 1779



Emellertid skulle denna stad få uppleva ett nytt folkslag i form av Romarna. Romarna införlivade städer där de fick behålla ett lokalt självstyre medan utrikespolitiken sköttes från Rom och staden fick även ställa upp med trupper till Rom. Men under de puniska krigen gjorde en del städer uppror och släppte in Hannibals trupper. Rom hämnades genom att att återerövra staden och deportera befolkningen. En del av dessa människor hamnade i Pompeji där den tidigare östra delen bebyggdes med radhus och utanför muren mätte upp jordlotter. Staden kom under denna tid kulturellt under hellenistiskt inflytande i form av standsplanering, arkiekttur, konst, litteratur och undervisning. Exempel på tekniska landvinningar Pompeji fick ta del av var akvedukter då vatten från källsjöar i bergen leddes ner till kuststäderna. Detta gjorde att befolkningen fick frisk vatten. Innan fick de gräva brunnar i lavan för komma ner till grundvattnet som då luktade svavel och de fick även samla regnvatten. Desvärre fick de återgå till att använda regnvattencisterner efter jordbävningar. Andra förändringar var i form av att staden fick rätvinkligt gatusystem, ett kloaksystem, gator och marknadsplatser stenlades och torget fick skuggande portiker. Staden fick även en badanläggning, friluftsteater och park som fungerade som en foajé vid föreställningar samt även ett gymnasium.

Då riket växte tyckte Roms bundsförvanter att de blev dåligt belönade för sin insats då merparten gick till de officerare och soldater med romersk medborgrätt och en stor del av förtjänsterna hamnade hos de romerska guvenörerna och affärsmännen. De ville då ha jämnstäldhet och då de inte fick detta ledde detta till uppror och staten Italia utropades. Kriget som sedan följde vanns av romarna men politsikt ledde det till att medborgarrätten sträckte sig sedan till alla invånare i Italien. Pompeji blev även det erövrat och förlorade sitt självstyre som straff och blev degraderad till koloni. Staden fick även ta emot 2000 veteraner ur den romerska armén. För att få plats med invåndare byggdes nya kvartér i Pompeji. Ockupationen ledde dock till en ekonomisk nedgång då de invånarna inte hade samma förmögenheter att spendera på offentliga byggnader och så småningom ska även en del ha sålt sina jordlotter. Köparna bestod av Kampaniens landadel samt rika aristokrater från Rom som uppförde villor och lustslott i närheten av sina nyförvärvade gårdar. Ett flertal villor har återfunnits på Vesuvius sluttningar av arkeologer.

De äldsta delarna av staden staden är troligtvis kring forum och staden har sedan växt österut4 Gatorna i den äldre delen har ett oregelbundna mönster och det med andra fynd som placering av tempel, forum samt fynd av föremål tyder på att det är nordvästra delen som är äldsta delen. Ringmuren är byggd kring 500 f.Kr. Detta gör att stadens gränser är fastlagda i ett tidigt skede.

Stadens i longituell led, cardo maximus5, sträcker sig från Porta stabia till Porta Vesuvio6. Dessa korsades sedan av två gator, decumanus maximus. Dessa sträckte sig från Forum till Sarnoporten och det andra från Nolaporten och innåt, se figur 3 i bilaga 1. Har försökt återfinna castrum, stadens garnison, men kan inte hitta någon på kartan. I regel placerade den vid stadens forum7.

Sydväst om staden ska hamnen har funnits men har ej gått att återfinna8 Däremot har förtöjningar återfunnits men dessa är långt upp på land. En tänkbar förklaring (undertecknads åsikt) är att både vanliga vågor och tsunami tillsammans med vulkanutbrott och skyfall har påverkat kustlinjen. Sett hur kustlinjen förändrats på plats både i Sverige och Island pågrund av kraftiga stormar och vulkanutbrott. Det är 2 km till havet från Pompeji.

I jämförelse med Rom var Pomeji en småstad9 i form av både befolkning och omkrets. Rom hade sin egen hamnstad Ostia då Roms stora befolkning dagligen behövde få mat. Pompeji har till största delar ett rätvinkligt gatusystem vilket Rom verka sakna vid denna tid, se illustration 4. En annan viktig skillnad städerna emellan är att Rom idag finns kvar som en levande stad även om uppenbarligen finns mycket ruiner i Rom.

Ruinerna efter Pompeji finns idag med på Unescors världsarvslista sedan 1997 och det finns även en nutida Pompeji som ligger öster om Pompeji och har cirka 20000 invånare10. Vesuvius vulkanutbrott som drabbade städerna Pompeji och Hercelanum var vid tiden en katastrof men har samtidigt gett oss ett samtidsskildring av samhället vid denna tid. Upptäckten av Pompeji och spridandet av föremål över Europa påverkade arkitektur men också möbeldesign vilket går återfinna i klassicismen. Mycket kunskap om den romerska staden kommer från Pompeji och staden är viktig då det visar flera aspekter inom såväl arkitektur, konst, kultur, handel och gett människor idag en bättre inblick i antiken samhällsliv.

Stadskarta Rom kejsartiden

Littarurföteckning

Furuhagen, Pompeji Bakom ruinerna, Värnamo 2004

Beard, Pompeji Livet i en romersk stad, Stockholm 2010

"Pompeii." Encyclopaedia Britannica. Encyclopaedia Britannica Online Academic Edition. Encyclopædia Britannica Inc., 2014. Web. 22 Mar. 2014. <http://www.britannica.com.ezproxy.ub.gu.se/EBchecked/topic/469420/Pompeii>.

Pompeji. http://www.ne.se.ezproxy.ub.gu.se/lang/pompeji, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-03-15.

Pompeii: area of Italy affected by the eruption of Mount Vesuvius in 79 ce. Map. Encyclopædia Britannica Online. Web. 9 Mar. 2014. <http://www.britannica.com.ezproxy.ub.gu.se/EBchecked/media/158167/Area-of-Italy-affected-by-the-eruption-of-Mount-Vesuvius>.

Rom. http://www.ne.se.ezproxy.ub.gu.se/lang/rom/294923, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-03-23.

Bildförteckning (obs. att jag bytt ut bilderna från böckerna mot bilder funna på wikipedia)

1. Furuhagen, Pompeji Bakom ruinerna s. 13, Värnamo 2004

2. Pompeii: area of Italy affected by the eruption of Mount Vesuvius in 79 ce. Map. Encyclopædia Britannica Online. Web. 9 Mar. 2014. <http://www.britannica.com.ezproxy.ub.gu.se/EBchecked/media/158167/Area-of-Italy-affected-by-the-eruption-of-Mount-Vesuvius>.

3 Pompeji. http://www.ne.se.ezproxy.ub.gu.se/lang/pompeji, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-03-23.

4 http://www.ne.se.ezproxy.ub.gu.se/lang/rom/294923, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-03-23.

1Pompeji. http://www.ne.se.ezproxy.ub.gu.se/lang/pompeji, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-03-15.
2Furuhagen, Pompeji Bakom ruinerna s. 57, Värnamo 2004
3Beard, Pompeji Livet i en romersk stad s.44 Stockholm 2010
4Beard, Pompeji Livet i en romersk stad s.42 Stockholm 2010
5cardo. http://www.ne.se.ezproxy.ub.gu.se/cardo, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-03-23.
7castrum. http://www.ne.se.ezproxy.ub.gu.se/castrum, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-03-23.
8Beard, Pompeji Livet i en romersk stad s.26 Stockholm 2010
9Bédoyére, Cities of Roman Italy s.9 London 2010
10"Pompeii." Encyclopaedia Britannica. Encyclopaedia Britannica Online Academic Edition. Encyclopædia Britannica Inc., 2014. Web. 22 Mar. 2014. <http://www.britannica.com.ezproxy.ub.gu.se/EBchecked/topic/469420/Pompeii>.

söndag 7 september 2014

Utflykt till Karlskrona

Hade vägarna inom Älmhult och visste sen innan att de öppnat en ny spännande uställning på marinmuseum i Karlskrona så jag bestämde mig för att köra inom Karlskrona.

Dagen började med att jag tog vägen från Älmhult ner till Osby och körde sen via Ronneby och ner till Karlskrona. Här hade jag planerat att ägna lördagen åt tur till Kungsholms fort och en stadsvandring och sen på lördagen skulle det bli museum. Bilfärden gick bra även om det tog lite längre tid än planerat och kom precis fram i tid då turistbyrån öppna. Den ligger precis vid Fredrikskyrkan vid Stortorget. Bilen ställde jag på Åhlens parkering. Hade bokat en tur i förväg för en utflykt till Kungsholms fort och sen skulle jag se en rundtur i Karlskronas undre värld. Fick hämtat biljetterna och promenera ner till Fisketorget där båten vänta. Turerna bör bokas i förväg och var uppmärksam att turerna inte går varje dag under augusti då jag besökte staden. Båten kör en rundtur i Karlskronas skärgård och stannar till vid fortet för släppa av de som ska se fortet. Obs. att har du inte bokat besöket får du inte hoppa av som en del verka göra ändå och blir tillbakaskickade till båten. Här berättar guiden om fortet och dess användning. Fortet som bevakat inloppet till Karlskrona i 300 år. Under 1900-talet användes fortet som utbildningsplats för kustartilleriet. Idag används det av bland annat sjövärnskåren för utbildning. Fortet hyser en väldigt speciell hamn och en park med exotiska växter hämtade ute i världen. Parken hade jag inte väntat mig finna på insidan av fortet. Det är väldigt rofyllt att vandra runt på området även om jag tycker det är tråkigt att fortet inte används fullt ut längre. Fick gå upp i ett av tornen och se på utsikten över Karlskrona och dojonen. Finns ett antal instrument på fortet att beskåda som tidigare avståndsmätning och en gigantisk hörapparat. Det är en kunnig och trevlig guide som visade fortet och gav även svar på frågor. Väldigt nöjd med turen även om jag trilla i en av backarna och slog i kameran. Den fick sig en liten törn och när jag zoomar hakar objektivet i. Fick åkt tillbaka med färjan till Karlskrona.

Promenerade bort till Rådhuset för andra guidningen. Här dök en guide från kulturkompaniet upp. En färgstark personlighet visa det sig som hade humor. Vi fick först veta om stadens historia och dess tillkomst. Sen behovet av skydd och vandra därefter ner till järnvägstunneln som går under Karlskrona. Tunneln är inte längre i bruk men den gick från befintliga järnvägsstationen ner till varvsområdet. Varvsområdet och marinbasen är placerad i södra delen av ön medan samhället är placerad i norra. Försvaret byggde i denna tunnel ett antal skyddsrum och de hyste såväl ledning som växlar. Sett på kartan verka hela torget varit fullt av bunkrar. När kalla kriget var slut och ännu en gång makthavarna inte trodde det skulle kunna bli krig igen fanns inte behovet av dessa. Ingen ville köpa dem och de plomberades igen. Förutom en som vi fick gå in och titta i. Fascinerade att politikerna sa samma sak efter första världskriget som de sa efter kalla kriget och att nu ryssarna skramlar med vapnen i Ukraina... Fick sedan gå och titta på en bunker som gjordes för att hysa 5000 människor. Den var såpass stor att det går köra ner med bil ner. Den används idag som förråd men är riktigt mysig inuti och är som vilken kommunbyggnad som helst.

När jag var klar med rundturerna tog och åkte upp till vattentornet och avslutade dagen med att njuta av utsikten över stan. Tog sedan bilen och åkte tillbaka till Älmhult.

Dag två hade jag bestämt mig för att gå på museum. Då de inte öppnat när jag kom dit gick jag inom rosenbom. Det visa sig att det var öppet i kyrkan och jag gick in. Här skulle de ha gudstjänst så var med på den. Inte planerat men kan ju va trevligt att va lite spontan. Fick sedan gått bort till marinmuseum som var skälet till att jag besökte stan. Här fick jag sett dels gamla fartygsmodeller, galjonsfigurer men också ubåten Neptun och Hajen. Neptun är en ganska ny ubåt sjösatt på 80-talet medan hajen var sveriges första ubåt sjösatt i början på 1900-talet. Väldigt intressant utställning och det tar en god stund att vandra runt. Räkna med minst en timme men kan ta tre som det gjorde för mig. De har även ett antal båtar som ligger utanför som är intressanta att se. I närheten finns ubåtarna i drift men dessa är inne på marinbasen som allmänheten inte kommer in på även om de går att skymta. Kan även rekommendera deras middagsbuffé. Väldigt god för en rimlig peng.

Sprang sen vidare bort till Blekinge musem där de hade en visning av skatterna från Vång. Inte lika välbesökt som marinmuseum men ändå värt att se även om jag tycker marinmuseum var väldigt fint. Efter besöket på marinmuseum vandra jag runt i Karlskrona och tog sedan och promenera sedan till bilen och körde tillbaka till Göteborg. Kul liten spontanutflykt =)