fredag 13 juli 2012

Oscar den andres fort

På västerberget i Göteborg finns Oscar den andres fort. En anläggning som är riktigt imponerande och anlades kring 1900 och blev operativt 1907. Fortet som var byggt för att skydda Göteborg och nya varvet fick dock en kort användningstid och när flyget kom och ansågs omodern redan på 1930-talet. Fortet bemannades under 2:a världskriget men artelleriet flyttades ut till det nya byggda fortet i Hjuvik. Fortet lades ned slutligen 1955 och stod sedan stängt men har nu sakteliga börjats restaurerats för att förhoppningsvis kunna va ständigt öppet. Under evenemanget hemliga rum var anläggningen öppen för allmänheten som kunde komma in och titta.
http://svt.se/nyheter/regionalt/vastnytt/stangda-rum-oppnas
En intressant artikel är skrivet av ägaren fortikationsverket som numera tagit över anläggningen från försvarsmakten http://www.sfv.se/cms/showdocument/documents/sfv/kulturvarden/2002_03/oscar_iis_fort.pdf.
Anläggningen har två ingångar. En som går genom en tunnel i berget där du kommer till vallgraven som kan ses på första bilden. Denna vallgrav har små kulsprutor/ kanoner på sidorna som kunde beskjuta fiender som försökte ta sig ner i fortet. Problemet med denna lösning är att den blev utsatt för flyganfall vilket gjorde anläggningen omodern när flyget kom. Innanför vallgraven är själva fortet insprängt i berget. och en trappa leder upp till själva taket på fortet där artilleriet/ kanonerna finns idag. Innanför vallgraven finns även rum för att husera alla som fanns i fortet. Tyvärr har fortet förfallit och gör att det är inte i närheten av sin forna glans men med lite fantasi och genom att besökt andra liknande anläggningar från denna tid går det föreställa sig hur det kan sett ut. Andra ingången är att gå upp längs backen och gå över en gångbro som lagts till i efterhand. Får du möjlighet och fortet är öppet är det väl värt ett besök för det rymmer en intressant och spännande anläggning från svensk försvarshistoria.





Artilleri/ Kanon Oscar den 2:s fort





Vallgraven Oscar den 2:s fort


Oscar den 2:s fort köksutrustning
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar