fredag 3 februari 2012

Tofta högar Hovs socken Bjäre

På gravfältet Tofta högar, eller Gudahovet som det kallas, finns det 21 synliga fornlämningar från äldre bronsålder till yngre järnålder. Det finns gravar, högar och stensättningar men också skålgropssten och anlagda vallar. Området kan varit både grav och kultplats.

Åren 1974-1975 undersöktes några av gravarna och delar av två rektangulära vallanläggningar. I botten på en av gravhögarna som ska vara från yngre bronsåldern fanns en stenfylld skeppssättning men kantkedja av liggande stenar och två resta stävstenar. Mellan två stenar i ytterkanten av relingen hittades en mindre stenkista med urna som var fylld med brända ben. Högen av jord och sten har sedan också utnyttjats för en begravning under yngre järnålder. Skeppssättningen blev efter återställd men utan hög.

Vid undersökningen av vallarna påträffades inget som tyder på att de använts som bostäder men i den mindre vallanläggningen hittades spår efter stolpar till tak och väggkonstruktioner. I den större anläggningen fann man rester efter en träkonstruktion av palissadtyp.

För att kommer dit svänger man höger vid kyrkan i Hov om man kommer från Båstad. Du följer sedan vägen i nån kilometer tills det står en skylt utsatt Tofta Högar. Här svänger du in till vänster och så ligger området omkring 100 m in.



Informationsskylt Tofta Högar

Skeppssättning

Gravhög Tofta Högar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar